Halaman

Sabtu, 26 Januari 2013

Rama – Rama Yang Tak Mampu Terbang


Suatu hari, ada seorang budak lelaki sedang memerhatikan satu kepompong. Di dalamnya ada rama-rama yang sedang berjuang untuk melepaskan diri dari dalam kepompong dan kelihatannya begitu sukar. Budak lelaki tersebut merasa kesian kepada rama–rama tersebut.

Dia ingin membantu rama-rama agar dapat keluar dengan mudah. Akhirnya kanak-kanak itu mengambil gunting dan membantu memotong kepompong agar rama-rama dapat keluar dengan segera dan senang. Alangkah senang dan leganya kanak-kanak tersebut.

Tetapi apa yang terjadi? Rama-rama itu memang dapat keluar dari sana, tetapi rama-rama itu tidak dapat terbang, dia hanya dapat merayap. Apa sebabnya? Rama-rama yang sedang berjuang dari kepompongnya tersebut, sebenarnya pada saat rama-rama mengerahkan seluruh tenaganya, ada satu cecair didalam tubuhnya mengalir dengan kuat ke seluruh tubuhnya, yang akan membuatkan sayapnya dapat mengembang sehingga ia dapat terbang.

Tetapi kerana tiada lagi perjuangan tersebut, maka sayapnya tidak dapat mengembang sehingga ia menjadi seekor rama-rama yang hanya dapat merayap. Kadangkala niat baik kita belum tentu menghasilkan sesuatu yang baik. Sama seperti pada sewaktu kita mengajar anak kita. Kadangkala kita sering membantu mereka kerana kasihan atau rasa sayang, tetapi sebenarnya membuatkan mereka tidak berdikari.

Membuat potensi dalam dirinya tidak berkembang. Memandulkan kreativiti. Kerana kita tidak sanggup melihat mereka mengalami kesulitan, Yang sebenarnya jika mereka berjaya mengatasinya, mereka akan menjadi KUAT. Demikian juga pada sewaktu kita sedang berjuang menghadapi sesuatu, jangan mengharapkan bantuan orang lain, berjuanglah dahulu dengan mengerahkan segala kemampuan kita.

Hidup penuh dengan PERJUANGAN. Sering kali juga kita sering menyalahkan situasi yang kita hadapi, Tetapi ternyata situasi itulah yang akan mendewasakan kita.

Kredit : http://www.rileks.info/coollist/rama-rama-yang-tak-mampu-terbang/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan