Halaman

Ahad, 10 Mei 2009

Sains, Matematik dalam BM

KUALA LIPIS 8 Mei - Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Puad Zarkashi (gambar) secara peribadi menyokong usaha mengembalikan semula pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik ke dalam bahasa Melayu.

Tegas beliau, kedua-dua subjek itu harus diajar semula ke dalam bahasa Melayu bagi memartabatkan semula bahasa kebangsaan selain meningkatkan jati diri generasi muda.

''Kita bimbang pada masa akan datang generasi hari ini khususnya orang Melayu akan tercari-cari identiti dan budaya bangsa yang hilang akibat mengagungkan bahasa Inggeris," katanya.

Isnin lalu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengarahkan kajian mengenai dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dilanjutkan kerana beliau tidak berpuas hati dengan hasil kajian yang telah dibuat.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata, kementeriannya bersedia untuk 'menunggu lebih lama' bagi memastikan keputusan yang akan dibuat tidak flip flop.

Menurutnya, hasil kajian itu hanya akan dibentangkan ke Kabinet apabila beliau berpuas hati.

Selasa lalu, lima Sasterawan Negara buat pertama kalinya menyatakan pendirian bersama menolak PPSMI, malah dua daripada mereka iaitu Datuk A. Samad Said dan Profesor Muhammad Salleh sedia ditarik balik gelaran berkenaan jika keadaan memerlukan.

Mengulas lanjut, Puad memberitahu, bagaimanapun, segala keputusan berhubung PPSMI akan diumumkan oleh Kabinet selepas kajian mendalam berhubung perkara itu selesai.

''Satu pengumuman penting mengenai PPSMI akan dibuat tidak lama lagi setelah mengambil pandangan semua pihak termasuk intelektual Melayu dan pejuang bahasa.

"Saya mahu isu PPSMI ini segera diselesaikan kerana penangguhan akan merugikan semua pihak terutama generasi muda hari ini," katanya.

Beliau menambah, segala keputusan yang dibuat oleh Kabinet berhubung PPSMI tidak akan menyebabkan perbelanjaan yang dikeluarkan selama ini sebagai membazir.

''Peruntukan besar untuk pengurusan dan pembelian peralatan komputer tidaklah membazir kerana ia masih boleh digunakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran," katanya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0509&pub=Utusan_Malaysia&sec=Pendidikan&pg=pe_01.htm

1 ulasan:

  1. tak faham mengapa ada guru ppsmi yang tidak diberi elaun khas itu sedangkan komitmennya sama BAHKAN ada guru yang KONONnya tidak layak diberi elaun itu lebih fasih penyampaian dan lebih baik berbanding mereka yang kononnya layak..wahai kementerian.MOHON PERTIMBANGKAN secara rasional.banyak perkara yang guru-guru tertekan...bila ppsmi dimansuh...langsung golongan yang berkenaan gigit jari sahaja.APAKAH KELAYAKAN ITU SEMATA-MATA TERLETAK PADA SIJIL? yang lebih teruk lagi ialah PTK...beberapa PROFESOR PAKAR PENDIDIKAN on air berbincang di TV..tidak setuju KAEDAH PTK itu..baru mengajar setahun dua TERUS melonjak naik pangkat,naik gaji.Yang senior,tak kurang pula yang bagus...kerana tak lulus PTK..TERCICIR DARIPADA PELUANG.Ini bukan memartabatkan profesen GURU....diam-diam guru berkenaan pendam rasa...sampai pencen HAMPA....

    BalasPadam